Online tanítás

Mindenféle linkek, ha hosszú lenne a szöveg:

Amit vállalok...

És amit nem

Húúú de jó, hol kell jelentkezni?!

Mennyi az annyi?

Gyakori kérdések

Amit szeretek:

 • C programozás
 • C++ programozás
 • LaTeX, különös figyelmet fordítva a LaTeX szó helyes kiejtésére
 • A minőségi metált
 • Informatika érettségi felkészítés:
  • programozás (C, C++, C#)
  • adatbáziskezelés (SQL, Microsoft Access)
  • szövegszerkesztés (Microsoft Word)
  • táblázatkezelés (Microsoft Excel)

A C/C++ nyelveket több, mint 10 éve használom a munkám során, és aktívan tanítom is őket. A LaTeX-et szintén régóta használom cikkek, hosszabb dolgozatok és egyéb munkák megírásához. Érettségizőket is gyakran készítek fel elsősorban a gyakorlati vizsga programozási részére. Itt vállalni tudom a C# nyelvet is, mivel azon a szinten már ismerem a nyelvet, ahogyan az érettségin szükség van rá. Érzékeltem, hogy van kereslet a C#-ra, ezért belevetettem magamat a témába, így remélhetőleg még az idén ezt is teljesen fel tudom venni a listámra. Természetesen ezeknél több nyelvet ismerek és használtam is már, viszont azokban nincs akkora tapasztalatom, hogy felelősséggel órát tudjak vállalni. Ez azonban változhat a jövőben, igyekszem szép lassan képezni magam, hogy bővíthessem a szolgáltatásaim listáját.

Amit NEM vállalok:

 • Nem írom meg helyetted:
  • A zh-t
  • A szakdolgozatot
  • A beadandódat (de segítek a megírásban, illetve közösen átnézhetjük egy óra keretében)
  • A szerelmes levelet a kiszemeltednek (hidd el, jobban jársz így)
 • Webes témákat
 • Ördögűzést (bár inkább ezt, mint a webet)

A zh-t és beadandót azért nem írom meg más helyett, mert nem etikus. Magam is évekig oktattam egyetemen, nekem sem esett volna jól, ha a tanítványam így mentek volna át az óráimon, így a többi oktató kollégával szemben nem érzem fairnek, ha én is belemennék az ilyen csalásokba. A webes technológiákat (HTML, PHP, CSS, Javascript, stb) pedig azért nem vállalom, mert kívül esnek az érdeklődési körömön, bár egy részüket használom a munkám során, de nincs belőlük mély tudásom.

Jelentkezés

Elsősorban e-mailben lehet jelentkezni (smidla@gmail.com), a telefonos megkeresést nem javaslom: Könnyen lehet, hogy egy másik órát sikerül megzavarni a hívással, az e-mailben pedig mindennek nyoma marad. Az órákról természetesen számlát is adok (ÁFA mentest). Az órákat Skype és AnyDesk segítségével bonyolítom le.

Fizetés

 • Tarifa: 5000 Ft / 60 perc.
 • A pénzt hagyd az éjjeliszerkényen A fizetés banki utalással történik
 • Nem, nem revolutozunk (rendes vállalkozásom van, ahhoz való rendes bankszámlával)
 • Krumplit és bojlert se fogadok el pénz helyett

Gyakori kérdések

"Ma este le kell adnom a beadandómat és elakadtam, tudsz segíteni?" "Holnap zh, nem értek semmit, te vagy az utolsó reményem."

Az a baj az ilyen megkeresésekkel, hogy könnyen lehet, hogy be vagyok már táblázva. A beadandók és dolgozatok különben is azok a dolgok, amiket tisztelni kell annyira, hogy nem hagyjuk őket az utolsó pillanatra (van akinél ez működik, de ők önállóan is megoldanak mindent, mert annyira értik az anyagot). Ha érezzük, hogy az egy hónap múlva esedékes számonkérés anyagával baj van, akkor több értelme van a közös órának, mert alaposabban, elmélyültebben tudunk foglalkozni az anyaggal, jobban is megmarad.

"Nagy hiányosságaim vannak a programozásból, de nekem csak a beadandó kell."

Ha informatika képzésre jársz, akkor sajnos nem lehet így hozzáállni a tanulmányokhoz, ugyanis ha most nem sajátítod el az alapokat, akkor később annál nagyobb problémáid lesznek. A beadandók szempontjából pedig ez azért problémás, mert ha nem érted az anyagot, akkor közösen is nehezen tudjuk megírni azt. Ez kellemetlen lehet mindkettőnk számára: Én elvből más helyett nem írok házit, tehát csak arról lehet szó, hogy segítek benne. Ha pedig nem érted az alapokat, akkor oda futna ki a dolog, hogy minden sort diktálok neked, közben magyarázok, ez pedig ugyanaz lenne, mintha helyetted írnám. Ezért célszerű időben felismerni, hogy gond van, és akkor még időben el tudunk kezdeni egy értelmes alapozást, hogy a feladatokat egyre önállóbban is meg tudd írni.

"Most kezdtem progamozni, két hónap múlva szerinted munkába állhatok valahol?"

Valahol egész biztosan, de nem szoftverfejlesztőként. A programozás nagyon sok skillt követel meg, ezek mindenkiben más szinten vannak jelen. Még a legügyesebbeknek is kell legalább egy év, mire jól el tudják sajátítani az alapokat. Olyan gondolkodásmódokra kell beprogramozni az agyunkat, mint az algoritmikus gondolkodás, a rendszerszemlélet, logika, a temérdek technológia működéséről nem is beszélve. Továbbá kellő tapasztalatot is csak sok éves munka közben lehet szerezni. Ne dőlj be a "fél év alatt programozót csinálunk belőled" felhívásoknak, az ilyen tanfolyamok adhatnak hasznos tudást, de nem tudnak versenyezni egy több éves tanulmányokkal (direkt nem egyetemi képzést írtam): Itt megtanítanak valami egyszerű (jellemzően valami webes) technológiára, lesz egy felszínes tudásod, amivel bizonyos munkahelyeken el tudsz helyezkedni, de nem valószínű, hogy ha a béredről kell tárgyalnod, akkor olyan jó pozícióban leszel, mint aki évek óta ezzel foglalkozik.

"Most kezdtem el programozni, nagyon nehéz, én ezt a pointerezést totál nem értem, el vagyok keseredve!"

Sok helyen már az első félévben olyan dolgokkal terhelik a hallgatókat, amivel bőven ráérnének később is foglalkozni. Nem mindenki alkalmas erre a pályára, de az is nagyon igaz, hogy a legtöbb egyetemen borzalmasan tanítanak. Ne keseredj el, kérj inkább segítséget!

"Elég az, amit az egyetemen tanítanak programozásból?"

Ha igen, akkor a világ legjobb egyetemére jársz. Ha teheted, kezdj el még az egyetem előtt hobbiból programozni, amikor még nem vagy nyomás alatt. Ha pedig már egyetemen vagy, akkor ne elégedj meg azzal amit tanítanak, programozgass valamit a saját örömödre, hidd el, bár ezekért nem jár kredit, évek múlva meglesz az áldásos hatása.

"Te ennyire lenézed a webes szakembereket? Hát ember vagy te? Pedig tudhatnád hogy..."

Nem nézem le a webet, csak nem érdekel, és nem fektettem bele komolyabb energiát. Nyilván tudok értelmezni egy HTML kódot, tudom mi az a CSS, és egyszer PHP-ban is írtam valamit, a munkám során gyakran van szükségem Javascriptre, de attól még nem ezek tartoznak az érdeklődési körömbe. Tudom, hogy a webes technológiák elképesztő ütemben fejlődnek, csak amíg ezt az oldalt megírtam, biztos hogy legalább 2 új javascript framework jött létre. Azt az időt, amit a web alapos megismerésére fordíthatnék, inkább az engem érdeklő dolgokra szánom, elolvasok egy cikket egy új C++ feature-ről, olvasgatok a Linux kernelről, stb stb.

"De várjál, te most ebből élsz? Miért nem mész el egy céghez, ha annyira okosnak képzeled magad?"

Nem kizárólag ebből élek, dolgozok rendes projekteken is, különféle ügyfeleknek. Nagyon egyszerű okai vannak annak, hogy tanítok: Szeretem csinálni, és szeretnék nagyobb anyagi függetlenséget, szabadságot magamnak.